Biljke u spavaćoj sobi

Biljke u našim domovima česta su pojava, a nerijetko ih imamo pored kreveta u spavaćoj sobi gdje one mogu imati određene prednosti, ali potencijalno i nedostatke. Još odavno postoje glasine da nije dobro držati biljke blizu kreveta, a neki čak smatraju da su iste tamo čak i opasne.

Biljke u spavaćoj sobi – nedostatci

Mišljenje da ne biste trebali imati biljke u svojoj spavaćoj sobi još uvijek postoji. Temelji se na strahu da će nam biljke “ukrasti” kisik tijekom noći.

Ono što na prvi pogled izgleda čudno zapravo se temelji na činjenicama: čak i kada biljke otpuštaju kisik fotosintezom, one ga istovremeno i udišu! Tijekom dana, većina biljka izdahne mnogo više kisika nego što ga udahne, čime osiguravaju svjež zrak. Međutim, noću biljka ne može fotosintetizirati zbog nedostatka svjetla i stoga, biljka uzima kisik.

Ovo je nesumnjivo nedostatak, ali prvo da ovo usporedimo s ljudima: jedan četvorni metar lišća oslobađa oko 125 mililitara ugljičnog dioksida na sat, dok čovjek ispušta od 15 do 30 litara na sat, znači preko stotinu puta više. Treba napomenuti da postoje biljke koji ne proizvode kisik danju, već noću!

Dakle, bez obzira na sve, jedan ili dva cvijeta u saksiji više su nego sigurna za spavaću sobu. Samo ako svoju spavaću sobu pretvorite u džunglu, kvaliteta zraka noću bi mogla biti lošija.

Još jedan nedostatak sobnih biljaka mogu biti spore gljivica i bakterije koje rado lutaju u tlu za posude. Strah od plijesni nije potpuno neutemeljen, mnoge bolnice ovo navode kao razlog za zabranu biljaka u svojim prostorijama.

Iako je ovo primarno zbog povećanih sigurnosnih i higijenskih standarda u bolnicama, ipak ne treba zanemariti ni zdravstvene opasnosti. Za zdrave ljude mikroorganizmi sadržani u zemlji saksije ne predstavljaju problem; uostalom, njima smo stalno okruženi u svakodnevnom životu, ali ako imate problema sa imunitetom, ovo bi moglo predstavljati potencijalnu opasnost.

U spavaćoj sobi biljkama je u prvom redu potrebna redovita njega. Ako se oko biljke doista počne kreirati plijesan (na primjer, jer se prečesto zalijeva), količina spora u zraku također se može dramatično povećati.

Biljke u spavaćoj sobi – prednosti

Ipak, biljke u spavaćoj sobi nemaju samo nedostatke, već i čitav niz prednosti. Najočitiji je, naravno, njihov prekrasan izgled. Biljke mogu biti pravi biseri u prostoru i dati mu jedinstvenu domaću atmosferu. I to nije samo ugodno za oko: ako se osjećate ugodno u svojoj spavaćoj sobi, možete se isključiti i opustiti puno brže – što osigurava dobar san.

U isto vrijeme, biljke osiguravaju bolju unutarnju klimu. To je zato što čak i ako biljke uzmu dio kisika, one daju mnogo više novog kisika tijekom dana. Čitav niz biljaka apsorbira čak i zagađivače poput formaldehida ili dima cigareta i tako može imati pozitivan učinak na zdravlje.

Kao što smo već spominjali, postoje neke biljke koje se odlikuju vrlo posebnom sposobnošću: takozvane CAM biljke, koji ne proizvode kisik danju, već noću, stoga osiguravaju dobar zrak čak i u mračnim satima i savršeni su za spavaću sobu.

Biljke poput matičnjaka (Melissa officinalis), s druge strane, svojim ugodnim mirisom smanjuju broj komaraca u prostoru.

Kao zaključak možemo reći da u spavaćoj sobi možete bez oklijevanja držati bilo koju biljku.

Međutim, ako želite imati koristi ne samo od lijepog izgleda biljaka, već poboljšati zrak i atmosferu u zatvorenom prostoru, nemojte propustiti sljedeće biljke za spavaću sobu.

Biljke koje preporučujemo

Spatifilum ljiljan (Spathiphyllum) jedna je od sobnih biljaka koju je najlakše održavati, stoga je idealno prikladna čak i za ljude koji nisu vješti s biljkama. U spavaćoj sobi biljku karakteriziraju dva glavna svojstva: ona filtrira toksine poput formaldehida, te može povećati vlažnost zraka u prostoriji i do pet posto, što posebno pogoduje suhoj sluznici.

Spathiphyllum

Sanseverija ili svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata Prain) zimzelena je višegodišnja biljka iz porodice šparogovki (Asparagaceae). Dugo vremena bila jedna od najpopularnijih sobnih biljaka, ali rijetko bude u spavaćoj sobi. Kao CAM biljka, Sanseverija noću proizvodi kisik, a danju uklanja ugljični dioksid iz prostorije. U isto vrijeme, ova biljka također filtrira toksine iz zraka, te se čak smatra da jača imunološki sustav!

Sansevieria trifasciata Prain

Većini poznata kao ljekovita biljka, aloe vera (Aloe Barbadensis M.) posljednjih godina postaje sve važnija i kao kućna biljka. Aloe vera ne smije izostati ni iz spavaće sobe jer ona u mraku oslobađa kisik i tako nam osigurava svjež zrak.

Aloe Barbadensis M.

Lavanda (Lavandula) još je jedna poznata biljka koja vam može dobro doći i u spavaćoj sobi. Njen nježni miris (Lavandula angustifolia) umiruje i poboljšava san. Još od davnina se koristila kao lijek protiv neprospavanih noći, no ujedno je i pravi repelent za insekte. Miris koji smatramo tako ugodnim pomaže u sprječavanju nepoželjnih insekata poput moljaca ili komaraca u spavaćoj sobi.

Lavandula

Areka palma ili zlatna trska (Chrysalidocarpus lutescens) s razlogom je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka, a ističe se velikim, svijetlozelenim listovima. Također je preporučujemo za spavaću sobu: kao i prethodno spomenute, i ova biljka ne samo da čisti zrak, već pruža i ugodnu vlažnost.

Chrysalidocarpus lutescens

Ako ipak niste tip za biljke u spavaćoj sobi, Nobil vam preporučuje naš Biorytmic madrac.

Biorytmic Sleep platno dobiveno je slaganjem 14 minerala nađenih u prirodi koji su poznati po svojim pozitivnim energetskim svojstvima. Svakodnevni stres, težak rad, nedostatak sna i umor rezultiraju mnogim poremećajima komunikacije unutar tijela. Formulacija minerala dodanih u Biorytmic platnu raspršuje vibracijsku energiju koji pritom pogoduju reguliranje unutar-tjelesne komunikacije.

Spuštanjem nivoa stresa i reguliranjem tjelesnog prirodnog bioritma, novo revolucionarno Biorytmic platno pospješuje pomlađivanje i relaksaciju. Učinkovitost ovog platna dokazana je specijaliziranim testovima za mjerenje nivoa stresa i mehaničkog tjelesnog balansa.

Više informacija o našem Biorytmic madracu možete pronaći na našoj stranici.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljenja. Sva polja su obavezna.