Da li je spavanje s otvorenim prozorom dobro

Zbog mnogo različitih razloga, spavanje s otvorenim prozorom može stvoriti ugodno okruženje za spavanje. Ali da li je to stvarno dobro za vaše cjelokupno zdravlje? Ispostavilo se da postoji mnogo prednosti i mana ove uobičajene prakse spavanja.

Prednosti: dublji, mirniji san

Za početak, istraživanja pokazuju da niže temperature olakšavaju tijelu zaspati. Ne samo da vam hladan zrak pomaže da zaspite, već vam pomaže i da mirno spavate. Osobe koje svoju tjelesnu temperaturu noću opisuju kao hladnu imaju najmirniji san. Studija iz 2012. godine objavljena u američkom časopisu “Journal of Physiological Anthropology” otkrila je da izloženost toplini povećava budnost i smanjuje razdoblja dubokog sna — drugim riječima, što je soba toplija, to je teže zaspati i ostati u snu.

Dodatna istraživanja, poput studije iz 2015. godine objavljene u časopisu “Indoor Air”, kažu da otvoreni prozori poboljšavaju ventilaciju i smanjuju količinu ugljičnog monoksida u krvi osobe, što je povezano s nedostatkom sna i budnosti.

Mane: Mogući problemi sa alergenima

Ipak, da nije sve tako jednostavno i sjajno, spavanje s otvorenim prozorom također može negativno utjecati na vaše zdravlje.
Iako vas hladan zrak sam po sebi ne može razboljeti – prehlade i gripe nastaju jer klice savladaju imunološki sistem osobe – on potencijalno može isušiti nosne šupljine, što rezultira povećanim stvaranjem sluzi i mogućom infekcijom sinusa.

Osim suhog zraka, spavanje s otvorenim prozorom može vas izložiti alergenima koji se lako mogu udahnuti tijekom spavanja.

“Obično to povezujemo sa visokom količinom peludi tijekom dana kada biljke ispuštaju pelud u zrak,” kaže dr Laren Tan sa američkog Sveučilišta Loma Linda, “ali također postoje dokazi koji upućuju na to da su povišene koncentracije peludi u zraku i tijekom večeri”.

Ovo je osobito povišeno u proljeće i jesen, kada alergeni, prašina i čestice (kao što su one iz onečišćenja zraka) pušu i izazivaju alergije i astmu. “Alergije i astma mogu dovesti do veće proizvodnje sluzi, gubitka daha i pojačanog kašlja”, kaže Tan.

I dok su alergije i astma problemi sami po sebi, oni su također stanja koja mogu lako poremetiti san, oslabiti imunološki sistem i otvoriti vas i drugim nepovezanim bolestima.

Koja je idealna temperatura za spavanje?

Prema istraživanju naučnika, optimalno okruženje za spavanje je između 18 i 19,5 stupnjeva Celzijusa. Na ovim temperaturama naša tijela ostaju “termički neutralna”, što znači da ne moraju učiniti ništa kako bi regulirala toplinu.

Tjelesna toplina oslobađa se kroz vaša stopala, glavu i ruke, pa ih držite nepokrivene (ili koristite manje posteljine) kako biste ostali hladniji.

Ako je soba prevruća ili posteljina ne propušta zrak, toplina ostaje zarobljena oko vas, što otežava kvalitetan san. Svakako izbjegavajte korištenje električne deke – to vam može pomoći da zaspite, ali dodatna toplina negativno će utjecati na vaš san tijekom noći.

Naša preporuka

Iako vam ne možemo reći da li je bolje da spavate sa otvorenim ili zatvorenim prozorom, to je osobni izbor za svakog pojedinca, savjetujemo vam da temperatura u vašoj spavaćoj sobi bude između 18 i 19,5 stupnjeva Celzijusa.

Na ovaj način vam nije ni prehladno ni pretoplo – baš onako kako vaše tijelo voli. Poput prehrane i vježbe, kvalitetan san ima veliki utjecaj na naše fizičko, emocionalno i mentalno blagostanje.

Odaberite madrac, nadmadrac, jastuk i plahte koji će vam pomoći da tjelesnu temperaturu održite niskom kako biste mogli spavati i zadržati najbolju temperaturu za spavanje.

Budući da ne postoje dvije osobe koje spavaju isto, te da ne postoje univerzalna pravila koja će odgovarati svakoj osobi, kompanija NoBil vam iz naše ponude preporučuje Cool madrac.

NoBil Cool madrac dvostrani je madrac sačinjen od posebnih slojeva Latexa, memory pjene, te zonske profilirane pjene.

Njegova zimska strana sačinjena je od 7 zonske profilirane jezgre, memory pjene i antialergijskog platna.

Ljetna strana sačinjena je od 7 zonske profilirane jezgre, Latexa, te Cooler platna.

Ovaj madrac iz naše ponude savršeno odgovara položaju tijela, obezbjeđujući mekoću na mjestima na kojima je potrebna, te potporu na mjestima gdje je opterećenje najveće.

Svakako vam preporučujemo da više detalja u vezi Cool madraca pogledate na našoj stranici:

https://nobil.ba/product/madrac-cool/

Želimo vam udoban odmor i miran san svaki dan.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljenja. Sva polja su obavezna.