Kako zima utječe na vaše spavanje

Savjeti za dobar san ove zime

Zimske niže temperature i duže noći mogu se činiti kao izvrsna prilika za više sna. Međutim, za neke ljude ove sezonske promjene mogu ometati mogućnost dobrog noćnog odmora.

Kako zima utječe na vaš san

Prirodno je da se naše navike spavanja mijenjaju kako se mijenjaju godišnja doba, kažu stručnjaci za spavanje. Zapravo, nedavno istraživanje naučnika pokazalo je da čak 34% odraslih ima osjećaj da zimi spava duže.

Naučnici smatraju da je ovo povezano sa manjim brojem sati dnevnog svjetla koje može utjecati na vaš san, te preporučuju da je dobro izložiti se sunčevoj svjetlosti ujutro kako ne biste izbacili svoje tijelo iz prirodnog ritma.

Istraživanja su pokazala da na spavanje noću veliki utjecaj ima drijemanje tijekom dana, čak i više od nedostatka sunčeve svjetlosti ili dugotrajnog hladnog vremena.

Savjeti za spavanje zimi

Osim mračnijih, kraćih dana, stres i poremećeni rasporedi mogu pridonijeti lošem snu zimi.

Donosimo vam par savjeta za bolji san:

  • Odredite sebi vrijeme za spavanje koje omogućava dovoljno sna, naučnici preporučuju da odrasli spavaju sedam sati ili više, dok za djecu minimalno vrijeme spavanja treba da bude devet sati ili više.
  • Izbjegavajte pretjerivanje zabavnim aktivnostima prije spavanja, osobito onima koje uključuju ekrane ili elektroniku. Previše izlaganja svjetlu tokom noćnih sati može poremetiti ciklus spavanja.
  • Nemojte piti kofein nakon ručka i izbjegavajte alkohol prije spavanja, oboje može poremetiti san.
  • Prakticirajte rituale koji vam pomažu da se opustite prije spavanja, poput pijenja čaja, vođenja dnevnika, kupanja u toploj kupki ili meditacije.
  • Stvorite ugodno okruženje spavaće sobe. Učinite svoju spavaću sobu tihom, mračnom i pomalo hladnom – trebala bi vas podsjećati na špilju.
  • Prilagodba vašeg dnevnog ponašanja i rutina može utjecati na vaš san. Ako tijekom zime i imate dugotrajne probleme sa spavanjem i snom, uzmite u obzir da razgovarate sa svojim liječnikom.

NoBil vam svakako preporučuje da prije svega za najbolji san izaberete neki od naših madraca, kreveta ili setova s kojim ćete vaše tijelo odmoriti i pripremiti za novi dan.

Pažljivim izborom najboljih materijala na tržištu i praćenjem svjetskih trendova u izradi madraca, kombiniranim uz naše iskustvo od preko 30 godina, trudimo se da vašu spavaću sobu učinimo vašim omiljenim prostorom.

Ugodne snove vam želimo.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljenja. Sva polja su obavezna.