Koliki je utjecaj kofeina na miran san

Uživati u kavi sastavni je dio svakog jutra kod većine ljudi.

Kava se primarno sastoji od kofeina, a radi se o supstanci koja se uglavnom dobija ekstrakcijom iz biljaka, najčešće iz zrna kave, lišća čaja i zrna kakaovca. Također, kofein se može proizvoditi i sintetičkim putem.

Njegove karakteristike su da potiče budnost blokiranjem adenozinskih receptora u našem mozgu. Adenozin je tvar u ljudskom tijelu koja potiče pospanost, a kofein blokira receptor adenozina kako bi spriječio osjećaj pospanosti.

Nakon što popijemo šalicu kave, kofein relativno brzo počinje utjecati na naše tijelo, već unutar 30 do 60 minuta. Efektivno djelovanje traje od 3 do 5 sati, ali čak i kada mi ne osjetimo njegove efekte, može se dugo zadržati u tijelu.

Kava čini 54% konzumacije kofeina u svijetu, dok se čajem konzumira 43% kofeina. Američki istraživači utvrdili su da svaki dan oko 85% Amerikanaca koristi proizvode na bazi kofeina. Prosječna dnevna konzumacija kofeina od strane odraslih osoba u SAD-u iznosi oko 300 mg po osobi. To je oko tri puta više od svjetskog prosjeka, ali je još uvijek znatno manje nego u Engleskoj ili Švedskoj.

Pozitivni učinci kofeina

Kofein može imati pozitivan učinak na vrijeme reakcije, raspoloženje i mentalne performanse. Normalna doza kofeina je oko 50 mg do 200 mg, a najbolje djeluje kada se uzima povremeno, bez prekida.

Veće doze mogu imati puno jače učinke, a količine od 500 mg ili 600 mg kofeina mogu imati efekat kao niska doza amfetamina.
Ako svakodnevno konzumirate kofein, tijelo gradi toleranciju, te on postaje manje učinkovit kao stimulans.

Negativni učinci kofeina

Najočitiji učinak kofeina je da može ometati san, a također može odgoditi i mjerenje vašeg tjelesnog sata. Ovi učinci će smanjiti vaše ukupno vrijeme spavanja.

Kofein također može smanjiti količinu dubokog sna u kojem uživate. Učinci kofeina mogu se pojaviti čak i ako ga konzumirate kasno poslijepodne ili navečer. Jedno je istraživanje pokazalo da konzumacija kofeina 6 sati prije spavanja smanjuje ukupno vrijeme spavanja za 1 sat. Ovi učinci također mogu biti jači kod starijih osoba, jer njihovim tijelima treba više vremena da prerade kofein.

Redovita konzumacija visokih doza kofeina može uzrokovati komplikacije tijekom trudnoće.

U velikim dozama kofein može izazvati slijedeće nuspojave: proljev, znojenje, mučninu, povećan broj otkucaja srca, povećanu brzinu disanja, drhtanje mišića.

Simptomi ustezanja mogu se pojaviti kada prestanete uzimati kofein nakon što ste ga redovito koristili dulje vrijeme. Ovi simptomi uključuju: glavobolje, pospanost, nisku razinu energije, loše raspoloženje.

Roditelji trebaju biti svjesni da mnogi tinejdžeri i mladi često uzimaju energy drink koji sadrži veliku količinu kofeina za podizanje energije. Neki čak konzumiraju kofein u prahu pokušavajući poboljšati svoje tjelesne sposobnosti ili ubrzati gubitak tjelesne težine.

Kofein u prahu vrlo je moćan, a sigurna doza je izuzetno mala. Gotovo je nemoguće točno izmjeriti kofein u prahu kod kuće, te je rizik od slučajnog, čak i smrtonosnog predoziranja, visok.

Preporuke za konzumaciju kofeina

Kao što smo vidjeli, kofein ima i pozitivne i negativne osobine. Može biti vrlo učinkovit za poboljšanje vaše koncentracije, budnosti i energije. Ali ti učinci mogu biti kratkotrajni ako svakodnevno konzumirate visoke doze kofeina. Kofein također može imati negativan učinak na vaš san, te može smanjiti količinu i kvalitetu vašeg sna. Ovi se učinci mogu pojaviti čak i kada ih niste svjesni.

Kao i većinu tvari, kofein biste trebali koristiti umjereno.

Preporučujemo vam da ograničite konzumaciju kave i čaja koji sadrže kofein na najviše 300 mg do 400 mg dnevno. To je otprilike tri do četiri šalice kave.

Žene koje su trudne ili dojilje trebaju konzumirati još manje kofeina ili ga u potpunosti izbjegavati. Roditelji bi trebali ograničiti količinu kofeina koju njihova djeca konzumiraju. Osobe s visokim krvnim tlakom ili drugim srčanim problemima trebaju izbjegavati visoke razine kofeina. Najbolje je da kofein sasvim izbjegavate kasno poslijepodne i navečer.

Bez obzira da li strastveno uživate u vašoj kavi ili je pijete samo povremeno, mi Vam svakako želimo da se svaku noć naspavate kraljevski, a najbolji način za to je uz naš Admiral set koji se sastoji od Admiral kreveta, madraca i nadmadraca od memory pjene.

Admiral krevet napravljen je na boxspring bazi s mnogo pažnje posvećenih detaljima i preciznoj izvedbi. Njegova jezgra sastoji se od drvene konstrukcije, bonnell opruga i poliuretanske pjene koja daje dodatni sloj udobnosti.

Svaka opruga je u svom posebnom tekstilnom džepiću, međusobno ušivena jedna za drugu. Ovim je omogućeno da prilikom pritiska jedne opruge, ostale ne reagiraju, tj. savijaju se neovisno jedna od druge. Izuzetno velika fleksibilnost jezgre madraca podjeljenja je u 7 zona koje daju savršenu anatomsku podlogu za spavanje.

Da bi iskustvo spavanja zaista bilo vrhunsko, Admiral krevet prekriven je nadmadracem od memory pjene. Memory pjena ima svojstvo da reagira u dodiru s toplinom koja postepeno popušta, prilagođava se tijelu i oblikuje. Osjećaj spavanja na takvoj podlozi često se opisuje kao osjećaj bestežinskog stanja.

 

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljenja. Sva polja su obavezna.