Navike dječjeg spavanja – novorođenčad

Bebe podučavamo navikama spavanja koje ih čine ovisnima o nama, a ne onima koje grade samopouzdanje i sposobnost samosmirivanja.

Koje su najčešće navike dječjeg spavanja?

Najčešće navike spavanja djeteta, koje dovode do lošeg sna, su dijeljenje kreveta s roditeljima i uspavljivanje djeteta u rukama.

Na primjer, anketa Sleep in America je pokazala da:

60% dojenčadi obično se ljulja prije spavanja (što je prekrasno za novorođenčad, ali kasnije može postati problem).
• 75% dojenčadi zaspi svake noći pijući bočicu.
• Mnoga dojenčad dijele krevet s roditeljima, što im olakšava inzistiranje da ih roditelji umiruju natrag na spavanje – svaki put kad se probude.

Liječnici na Rhode Islandu otkrili su da su dojenčad stara od 3 do 8 mjeseci lako zaspala ako su ih roditelji naviknuli na dude kao glavni način uspavljivanja. Liječnici su također izvijestili da sva djeca koja su loše spavala (otprilike 1 od 3 novorođenčadi) su stavljena u svoje krevetiće već spavajući tj. uljuljana na rukama ili uspavana nekom sličnom metodom.

Zdrave navike spavanja

Dobre navike spavanja za bebe uključuju:
– Da dijete nije gladno prije spavanja.
– Stavite bebu u krevet kad je pospana. Nemojte čekati da vaše dijete potpuno zaspi prije nego što ga stavite u krevet.
– Uvijek položite bebu na leđa kad je stavljate u krevet.
– Stvorite redoviti raspored spavanja kojeg se dosljedno pridržavate.
– Ne dopustite bebi da predugo drijema tijekom dana do te mjere da će to utjecati na njezinu noćnu rutinu.
– Ne dopustite bebi da spava s bocom.
– Pred spavanje ponudite dudu. Ako vaše dijete doji, pričekajte dok se dojenje ne uspostavi prije nego što ponudite dudice.

Otklanjanje loših navika spavanja

Biti bebino pomagalo za spavanje je zabavno i umiljato; ako Vama dosadašnja metoda odgovara i ne uzima Vam potrebnu energiju za ostatak dana, nastavite svoju rutinu uspavljivanja. Ali ako ste umorni i frustrirani, ovo je pravi trenutak da svom dojenčetu pomognete da nauči neke nove zdrave navike spavanja.

Evo naznaka da je vrijeme za promjenu:

Iscrpljeni ste, prejedate se, osjećate se napeto, sve se češće svađate, ruke vas bole od konstantnog ljuljanja, osjećate se depresivno ili razmišljate o ponovnom pušenju cigareta. Frustrirani ste noćnim buđenjem, ovisnošću o dijeljenju kreveta i čestim noćnim njegama.
Ako vidite ove znakove, vrijeme je da zamijenite svoje problematične znakove spavanja onima koji pojačavaju san i njeguju vašu smirenost, samopouzdanje i kompetentnost. Nemojte pogrešno shvatiti … trebali biste svojoj maloj ljubavi dati tonu držanja, ljuljanja, tapšanja i dojenja. Ali da biste kasnije izbjegli probleme sa spavanjem, sada morate razviti zdrave navike spavanja i rutine koje će je naučiti samo umiriti.

Kako poboljšati navike dječjeg spavanja?

Najbolji način da započnete uklanjati ovisnost o držanju i ljuljanju u drijemanju je korištenje tehnike buđenja i spavanja svaki put kad uspavate svojeg mališana.

Prije nego što položite bebu na drijemanje ili na noćno spavanje – umotajte dijete, pustite „white noise“ za dječji san srednje glasnoće, ponudite mu mlijeko i pustite ga da spava u vašim rukama. ALI, odmah nakon što ga stavite u krevetić, budite ga dok mu se oči ne otvore (ljubite ga po prstima, škakljajte ga po vratu, itd.). Nakon nekoliko sekundi zaspat će opet.

Ako beba opet zaplače, možda joj je neugodno ili je gladna , pa ju opet uzmite i nahranite, ali budite sigurni da ćete ju ponovno probuditi odmah nakon što ju vratite u krevetić.

Da, ova tehnika možda zvuči neobično, ali vjerujte mi: Tih nekoliko sekundi pospanog buđenja pomažu vašem djetetu da nauči kako prespavati noć u svom krevetiću bez dodatne pomoći

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljenja. Sva polja su obavezna.