Savjeti za dobar san

Bolji san uobičajeni je cilj, ali može biti teško znati odakle početi.

Vrlo često prijedlozi za poboljšanje sna očekuju značajne životne promjene koje jednostavno nisu realne za većinu ljudi.

Ne postoje preporuke koje odgovaraju svima, nema univerzalnog pravila koje će svima poboljšati život, svi imamo svoje osobne potrebe kada je u pitanju spavanje i vaš svakodnevni život koji utječe na to što možete, a što ne možete raditi.

Za Vas smo izabrali nekoliko predloga i ako vam se čine ispravnim, lako ih možete isprobati. Počnite s onim što možete učiniti bez previše truda, pokušajte da vam to postane rutina i obratite pažnju da li vam pomažu. Male promjene mogu s vremenom dovesti do velikih poboljšanja ako ih se držite.

Šta možete učiniti tokom dana da spavate bolje?

  • Pokušajte uvesti najmanje 20 minuta vježbanja dnevno. Biti aktivan većinu dana potiče bolje zdravlje i može olakšati spavanje noću. Ne morate se forsirati u teretani – sam odlazak u šetnju svaki dan može imati značajne koristi.
  • Izbjegavajte ili ograničite konzumiranje kofeina kasno poslijepodne i noću. Kofein ostaje u vašem tijelu satima, tako da i dalje može imati stimulirajući učinak kada želite ići u krevet. Samo smanjenje količine koju pijete može pomoći čak i ako ne možete potpuno izbaciti kofeinska pića poslijepodne i navečer.
  • Planirajte vrijeme obroka. Vrijeme kada jedete može utjecati na to koliko dobro spavate. Pokušajte jesti obroke u približno isto vrijeme svaki dan, ovo će vam pomoći regulirati san i ostatak vašeg dnevnog rasporeda. Najbolje je izbjegavati teške obroke dva do tri sata prije spavanja.
  • Izložite se jakom svjetlu rano tijekom dana. Svjetlost, posebno prirodna svjetlost, ključni je pokretač vašeg cirkadijalnog ritma, koji regulira obrasce spavanja i budnosti. Izloženost dnevnom svjetlu ujutro i rano poslijepodne podržava dosljedniji i kvalitetniji san. Podignite roletne da uđe dnevno svjetlo ili pokušajte nakratko predahnuti vani. Čak i tokom oblačnih dana, prirodno svjetlo ima mnogo jači učinak na naš organizam od unutarnje rasvjete.

Šta možete učiniti tokom noći?

  • Izbjegavajte vrijeme ispred ekrana koliko god možete prije spavanja. Elektronika izaziva mentalnu stimulaciju zbog koje je teže zaspati, a elektronski uređaji također emitiraju plavu svjetlost koja može poremetiti tjelesni sustav za izazivanje sna. Idealno bi bilo provesti sat vremena prije spavanja bez gledanja TV-a ili mobitela, ali to svakako u današnjem vremenu nije jednostavno. Preporučujemo vam da pokušate s 10 ili 20 minuta i procijenite da li to odgovara vašem tijelu.
  • Uspostavite raspored spavanja. Započnite tako što ćete svake noći izdvojiti dovoljno vremena za spavanje najmanje sedam sati, a zatim pokušajte održavati isto vrijeme spavanja i buđenja svaki dan. Ako ne možete savršeno slijediti ovaj raspored ili ako želite malo više spavati vikendom nije problem, ali pokušajte zadržati varijacije unutar jednog sata razlike u odnosu na planirani raspored.
  • Nemojte piti alkohol na kraju noći. Iako alkohol može učiniti da se osjećate pospano, on remeti vaš ciklus spavanja i može učiniti san manje obnavljajućim. Ako stvarno uživate u noćnoj čašici, pokušajte je ograničiti na jedno piće koje popijete barem sat vremena prije spavanja.
  • Stvorite spavaću sobu pogodnu za spavanje. Spavaća soba koja je hladna, tamna i tiha najpovoljnija je za spavanje. Postavite termostat na ugodnu temperaturu, a ako ne možete eliminirati izvore svjetlosti i buke, razmislite o tome da ih blokirate čepićima za uši i maskom za spavanje.

Kompanija NoBil vam svakako preporučuje da izaberete jedan od naših proizvoda koji će vam obezbjediti dobar i miran san.

Naš Olympic set, koji se sastoji od kreveta vrhunske kvalitete, dva madraca sa 7-zonskom džepičastim oprugama i skidivom navlakom, te nadmadraca od memory pjene, čak i najzahtjevnijim osobama omogućiti će miran san.

Nobil Olympic set

Iskusite udobnost spavanja kao u luksuznom hotelu na Olympic krevetu. Elegancija i klasika najbolje opisuju ovaj predivni krevet.

Ali naš Olympic nije samo krevet. Njegove dvije ladice otvaraju vam i mnogo korisnog prostora u koji možete odložiti vaše stvari, a svi znamo da je svaki dodatni prostor za stvari uvijek plus.

Svakako vam preporučujemo da posjetite naše izložbeno-prodajne salone u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Zenici, Trebinju, Bihaću, Prijedoru, te u našem sjedištu u Novoj Biloj, gdje možete dobiti više informacija o ovom krevetu, kao i o ostalim proizvodima naše kompanije.

S njim je tako dobro spavati…

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljenja. Sva polja su obavezna.