Spavate otkrivenih nogu?

Mnogi ljudi spavaju s jednom ili objema otkrivenim nogama. A da li ste se nekada zapitali zbog čega?

Navika otkrivanja stopala je nesvjesna, a za nju postoji i naučno objašnjenje, koje se odnosi na temperaturu tijela.

Naime, kada je temperatura tijela viša – aktivniji smo, a kada je niža lakše se umirimo i zaspimo. Idealna sobna temperatura za spavanje je 18 Celzijusa,a nepokrivenim stopalima reguliramo tjelesnu temperaturu, piše BrightSide. Stoga, stopala su zapravo savršeni mehanizmi za hlađenje.

Stručnjak za spavanje otkriva da stopala imaju posebnu vaskularnu strukturu koju nema nijedan drugi dio tijela. Naime, arterije i vene se šire kada nam je vruće, te više krvi dolazi na površinu kože i tako je hladi. Ali zašto baš stopalo? Površine kože naših ruku i stopala jedinstvene su, objasnio je Dautovitch, i po tome što su bez dlake i zato što sadrže specijalizirane vaskularne strukture koje pomažu pri gubitku topline. Točnije, šake i stopala sadrže krvne žile zvane arteriovenske anastomoze, koje su – zajedno s nedostatkom dlaka na donjem dijelu stopala – savršeno dizajnirane da pomognu u raspršivanju tjelesne topline. Dakle, kombinirajte to s onim što znanstvenici znaju o smanjenju tjelesne temperature tijekom spavanja, i moguće je da bi vas “otkrivanje nožnog prsta ili stopala moglo dovesti do boljeg sna”, rekao je Dautovitch.

Da, zdravo je spavati otkrivenih nogu!

Kako bismo zaspali, tjelesna temperatura mora da se spusti za pola ili jedan Celzijus. Zato je teško zaspati kada je u sobi toplo.
S obzirom na to da je bitno da se tijelo tijekom noći “ohladi”, držanje stopala izvan posteljine je sasvim dovoljno. Privikavanjem na niske temperature možete povećati termogenezu , što vam može pomoći da izgubite kilograme neželjene masnoće i može povećati količinu zdrave masti na tijelu. Dakle, odbacite te deke i sačuvajte čarape za vrijeme kada idete van: bose noge i spavaća soba savršeno se slažu

Dolaskom toplijih dana mnogi su u dilemi – pokriti se ili ne, a otkrivanje stopala dok vam je ostatak tijela pokriven može biti savršeno rješenje.

Osobama kojima ne pomaže ni otkrivanje nogu zbog zagrijavanja tijela u snu predlažemo jastuk Cool. Idealan jastuk za sve osobe koje imaju problema sa znojenjem prilikom spavanja. Jedna strana ovog jastuka izrađena je od Wellington tkanine s inovativnom Outlast® tehnologijom koje je razvila svemirska agencija NASA, za potrebe svojih astronauta. Ova posebna tkanina sadržava mikrovlakna s termoregulacijskim svojstvima. Druga strana navlake za Coolla jastuk izrađena je od 100% pamučne satenske tkanine. Šuplje silikonsko vlakno (HCS fiber) najviše kvalitete je jezgro ovog jastuka. Znojenje glave i vrata najčešći je problem sa spavanjem. Najvažnija značajka Outlast tehnologije je da je proaktivna. Drugim riječima, ne hladi vas nakon što se znojite, već naprotiv, uravnotežuje toplinu i sprječava vas da se oznojite.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljenja. Sva polja su obavezna.